Honden helpen kwetsbare kinderen en jongeren

Je ziet en hoort er steeds vaker over; de positieve invloed van dieren op de gemoedstoestand van de mens. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor volwassenen, ook zieke en kwetsbare kinderen hebben veel baat bij de omgang met bijvoorbeeld honden, katten en andere intelligente dieren. Doordat deze kennis en wetenschap steeds verder uitbreidt, zie je ook steeds meer bedrijven en organisaties ontstaan welke zich toespitsen op dergelijke therapieën. Vaak zijn dit organisaties welke het voornamelijk moeten hebben van sponsoren, giften en subsidies, maar ook starten er uiteraard potentieel winstgevende bedrijven, al dan niet met een zakelijke lening van Qeld. Op deze manier hebben ook zij de mogelijkheid tot het opstarten van een onderneming die echt iets toevoegt aan de maatschappij.

Wat doet een therapiehond precies?

Dat honden een positieve invloed kunnen hebben op de mens mag wel duidelijk zijn. Onderzoek heeft dan ook uitgewezen dat honden je veiliger laten voelen, geborgenheid bieden, stress verminderen en eenzaamheid kunnen reduceren. Door deze positieve eigenschappen kan een hond de mens in allerlei situaties helpen. Zo kan een speciale therapiehond er bijvoorbeeld voor zorgen dat een cliënt zich meer op zijn of haar gemak voelt tijdens een therapiesessie, met als gevolg dat de desbetreffende therapie beter en sneller aanslaat. Ook kan een therapiehond mensen ondersteunen en stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan kinderen welke erg gesloten zijn en veel spanning ervaren. Door de aandacht die zij voor de hond hebben, breekt dit vaak het ijs en uit dit in opener en toegankelijker gedrag bij het kind, waardoor ze gemakkelijker kunnen praten. Je kunt je voorstellen dat dit van cruciaal belang kan zijn bij intensieve therapieën. Zo’n therapiehond doet dus hoofdzakelijk dienst door gewoonweg aanwezig te zijn.

Geschikte therapiehonden

Je zou het in eerste instantie wellicht niet denken, maar in feite zijn alle hondenrassen geschikt om te worden ingezet als therapiehond. Uiteraard is het ene ras wat meer geschikt dan het andere, maar in principe maakt het niet uit, zolang de hond qua karakter maar rustig is en het fijn vind om aandacht van mensen te krijgen. Want dat is natuurlijk zijn “werk”. Een goed gesocialiseerde hond is dus essentieel, en het houden van knuffelen een flinke pré.

Organisaties voor therapiehonden

Er zijn in Nederland best een aantal organisaties en stichtingen welke zich bezighouden met therapiehonden. Zo zijn er organisaties die zich speciaal richten op het opleiden van de therapiehonden, sommigen stichtingen zetten ze vervolgens in, en sommigen zoals Hulphond Nederland doen beide. Wanneer je zelf in het bezit bent van een hond kun je jouw hond aanmelden voor dergelijke opleidingen. Uiteraard met de kanttekening dat je hond geschikt is. Een paar voorbeelden van dergelijke organisaties die zorgen voor de opleiding van honden zijn:

  • Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails
  • Stichting Contacthond
mts_wordx