Honden en kinderen

Kinderen en honden, het kunnen de beste vrienden zijn. Sterker nog, voor sommige kinderen is de hond echt hun beste vriend. Zeker kleine kinderen vinden het heerlijk om met een hond te knuffelen of te spelen, maar als de kinderen gaan puberen zijn ze vaak wat drukker met andere dingen en wordt de hond nog wel eens vergeten. Toch neemt een huisdier in een gezin meestal wel een belangrijke plek in.

Bijtincidenten

Per jaar vinden er ongeveer 150.000 bijtincidenten plaats. Hiervan zijn ongeveer 40% van de gevallen bij kinderen onder de 10 jaar. Gaat een hond dan niet samen met jonge kinderen? Zeker wel, maar het is en blijft een hond en hun enige manier om aan te geven dat ze iets niet fijn vinden is door de lip op te trekken, te grommen of uiteindelijk te bijten. Alertheid bij jonge kinderen en honden is dus altijd belangrijk.

Veilig met de hond omgaan

Meestal bijten honden kinderen omdat de kinderen iets bij ze doen wat ze niet prettig vinden. Het is dus belangrijk dat je een kind leert hoe ze veilig met een hond om kunnen gaan. Maar ook kinderen blijven kinderen, dus hier kun je bij kleine kinderen nooit op vertrouwen.

Zorg dat de kleintjes nooit alleen met de hond zijn. Ze kunnen de hond geweldig vinden en ook de hond kan een echte kindervriend zijn, maar toch kunnen bepaalde handelingen of onverwachte bewegingen vervelende reacties uitlokken.

Denk maar eens aan een peuter die nog nauwelijks kan lopen en na een paar stappen boven op de hond valt. De hond zou kunnen denken dat het kind hem aanvalt. Hard schreeuwen, in de hond zijn ogen prikken, aan zijn staart trekken, de hond wordt er niet blij van. Ook het afpakken van een hondenspeeltje of een schoen die de hond heeft gepakt kan desastreuze gevolgen hebben. De ene hond gaat hier beter mee om dan de andere, maar voorzichtigheid blijft altijd geboden.

Om de veiligheid te verhogen, zijn er wel een aantal tips:

  • Laat je kind nooit zomaar een vreemde hond omhelzen of aanraken
  • Nooit hard naar de hond toe rennen of er hard voor wegrennen
  • Nooit op de hond of onder de hond liggen
  • De hond niet storen tijdens het slapen of tijdens het eten
  • Uit de hondenmand blijven
  • Aai de hond onder zijn kin, niet op zijn kop
  • Hou de hond van de bank
  • Laat de kinderen geen stoei- of trekspelletjes met de hond doen
  • Laat de kinderen niet in de ogen van de hond staren
  • Laat je kind niet stoeien met vriendjes met de hond erbij, de hond kan beschermingsdrang krijgen

Respect voor de hond

Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat kinderen de hond niet mogen plagen. Een hond is ook geen speelgoed en verdiend respect. Breng de kinderen bij dat ze de hond altijd rustig en voorzichtig benaderen. Laat jonge kinderen het liefst niet alleen met de hond, maar leer ook de kinderen een volwassenen te roepen als de hond iets doet wat niet mag of wat ze niet leuk vinden.

Natuurlijk is een goede opvoeding van de hond ook belangrijk.

mts_wordx