Hoe leer ik mijn kind omgaan met onze hond?

Ben je van plan een hond in huis te halen en heb je kinderen, dan is het belangrijk dat je je kinderen leert hoe ze met deze nieuwe huisgenoot moeten omgaan.

Jammer genoeg gebeuren er elk jaar weer ongelukken met honden en kinderen. Als een hond uithaalt naar een kind is dat vaak omdat ze elkaar verkeerd begrijpen. Kinderen en honden kunnen de beste speelkameraadjes zijn, maar heel belangrijk om weten is dat ze totaal anders denken.

Samen spelen of ravotten kan zowel voor kinderen als honden heerlijk zijn, maar dit moet wel op een verantwoorde manier gebeuren. Te veel of te intens samen spelen, kan een hond na een tijdje gaan vervelen en hij zal het kind dan ook duidelijk maken dat hij er genoeg van heeft.

Geef daarom zowel je kind als je hond wat rust tijdens het spelen. Leid desnoods de aandacht van je kind af door het eventjes met je refurbished macbook air te laten spelen. Zo kunnen zowel je kind als je hond tot rust komen.

Laat je kind nooit alleen met de hond, want een ongeluk is snel gebeurd. In dit opzicht is het ook belangrijk dat je kinderen leert hoe ze met honden moeten omgaan.

Aandachtspunten bij het leren omgaan met een hond

• Maak je kind duidelijk dat het nooit in de bench van de hond mag gaan zitten. Dit is immers het territorium van de hond, waar hij zich veilig voelt. Het kind kan hij mogelijk als een indringer zien.

• Leer je kind goed hoe het de hond mag aaien. Onder zijn kin of op zijn rug zijn ideale plaatsen om een hond te aaien. Als je een hond met een bruuske beweging over zijn hoofd aait, kan hij hiervan schrikken. Aan zijn staart trekken is natuurlijk helemaal niet toegelaten.

• Kinderen gaan het best op een voorzichtige, maar kordate manier om met de hond. Te onstuimig spelen kan ook een hond te enthousiast maken waardoor hij – ongewild – een kind kan pijn doen. Kordaat met een hond omgaan is dan weer belangrijk om hem duidelijk te maken dat hij ondergeschikt is aan andere gezinsleden.

mts_wordx