Hoe je hond en kind veilig kunnen spelen

Heb je jonge kinderen? Dan willen ze vast graag met de hond spelen. Het is belangrijk dat dit op een verantwoorde manier gebeurt, om ongelukken te voorkomen. Honden spelen nu eenmaal anders dan mensen. Maar hoe doe je dit?

De belangrijkste regel is dat een mens het begin en het einde van het spel bepaalt. Als je bijvoorbeeld een trekspelletje doet, moet je in staat zijn om de hond op jouw tijd, aan het einde van het spel, het speeltje te laten ‘verlaten’. Lukt dit, dan kan je kind hetzelfde doen. Leer je kind duidelijk te zijn tegen de hond.

Bedenk ook welk spel geschikt is voor hond en kind. Ongestructureerd spelen, vooral fysiek spelen, met een grote hond vraagt ​​om problemen. Een spel als ‘Ik gooi een frisby en jij probeert het te vangen’ is bijvoorbeeld wel een goede optie.

Leer je kind hondentaal kennen. Geeft je hond aan om afstand te willen, dan zou je kind dat moeten opmerken en daarnaar moeten luisteren. Andersom verwacht je dat respect ook van je hond.

Het is goed om je hond een veilige plek te geven. Als je hond naar die plek toe gaat, dan betekent dit een time out. Leer je kind dat hij of zij die ‘veilige plek’ niet mag betreden.

Het allerbelangrijkste is om ten alle tijden toezicht te houden. Laat je hond en kind niet alleen spelen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, hoe lief je hond ook is.

mts_wordx