Hoe introduceer je je hond aan je pasgeboren baby

Ben je zwanger en heb je een hond? Dan denk je vast al na over hoe je je hond het beste kunt introduceren aan je baby, op een veilige en verantwoorde manier. Hier zijn een paar tips om de introductie zo gemakkelijk mogelijk te maken:

 

  • Zorg dat het duidelijk is wie de leider is. Ben je zelf niet de roedelleider? Respecteert je hond je niet? Dan kan dit voor problemen zorgen als de baby er eenmaal is. Werk aan je relatie met je hond, en indien nodig, kun je een professional inhuren om je hierbij te helpen.
  • Onthoudt dat je hond je emoties weerspiegelt. Ben je angstig en bezorgd, dan zal dit ook je hond, en de kennismaking, beïnvloeden.
  • Breng een voorwerp met de geur van je baby, zoals een spuugdoek, mee naar huis voor je de baby thuisbrengt. Hierdoor kan je hond alvast wennen aan de geur, en kan je zelf alvast de grenzen bepalen.
  • Zorg dat je duidelijk grenzen stelt rond de kinderkamer. Zorg dat je hond begrijpt dat hij niet zomaar overal aan mag komen in de kinderkamer. Hierdoor weet je hond dat deze kamer tot zijn roedelleider behoort en te allen tijden gerespecteerd moet worden.
  • Zorg voor controle. Het kan verstandig zijn om, voor je de hond en de baby laat kennismaken, de hond op een lange wandeling te nemen. Hierdoor zorg je dat de hond haar energie kwijtraakt. Breng tijdens de eerste ontmoeting de baby niet te dichtbij. Door dit te doen, leer je de hond om de baby te zien als een andere roedelleider.
  • Als je kind wat ouder is, leer hem of haar dan om de hond niet lastig te vallen. Niet alleen de hond moet respect hebben voor je kind, maar ook andersom. Wees altijd alert dat je kind de hond niet uitlokt.
  • Vergeet het soort ras dat je hond heeft. Ga er niet vanuit dat zich wel of geen problemen zullen voordoen, gebaseerd op het ras van je hond. Natuurlijk zijn er ongelukkig gebeurd tussen baby’s en rottweilers, maar er zijn ook melding van bijvoorbeeld labradors and chows die kinderen hebben gebeten. Leiderschap is key, altijd!
  • Vergeet je hond niet. Probeer de routine van je hond te behouden, zelfs nadat de baby thuis is. Dit zal je hond helpen zich veilig en ontspannen te voelen.Wil je meer leren over de manier waarop je hond je kan helpen met je nieuwe baby? Lees dan dit artikel voor meer informatie.
mts_wordx