Wanneer kunnen kinderen de hond uitlaten?

De kinderen die echt dol op honden zijn zullen graag samen met de hond gaan wandelen. Als ouder met een drukke baan en een huishouden te regelen kan het erg fijn zijn om dit klusje uit te besteden aan een van je kinderen. Daarbij zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Observeer de relatie tussen je hond en je kind erg goed voordat je ze alleen op pad laat gaan. Uiteraard is het verstandig om het uitlaten samen regelmatig te oefenen, waarbij je het kind de riem laat vasthouden. Eventueel kun je een aantal keren ver achter je kind en hond gaan lopen zodat de zelfstandige situatie nagebootst wordt terwijl je toch aanwezig bent.

Het karakter van de hond is van belang bij de veiligheid en dit is weer sterk afhankelijk van het ras. Heb je een rustige gezinshond of een jachthond die achter alles wat beweegt aan wil rennen?

Je kind kan onderweg verschillende situaties tegenkomen waar het op moet kunnen anticiperen. Doorgaans wordt er van uit gegaan dat kinderen vanaf het 12de jaar een natuurlijk overwicht op een hond hebben, maar dit kan bij sommige kinderen al eerder het geval zijn. Hierbij is het gewicht van het kind en het gewicht van de hond ook erg belangrijk.

Zorg ervoor dat je kind kleding draagt waarin het zich gemakkelijk kan bewegen. Bij NA-KD vind je betaalbare comfortabele kleding van goede kwaliteit voor kinderen en volwassenen. Hiermee kan je kind lekker rennen met de hond en ziet er gelijktijdig ook nog eens ontzettend leuk uit! Als het kind letterlijk stevig in de schoenen staat, zal het niet snel onderuit gaan wanneer de hond plotseling aan de lijn trekt.

Het is wenselijk dat het kind je kan bellen wanneer er iets misloopt of spreek in ieder geval af welke rondje het kind gaat lopen. Een hond blijft een dier dat onverwacht kan reageren op situaties, andere mensen of andere dieren. Leer je kind daarom ook om nooit tussen 2 vechtende honden te komen als je hond aangevallen door een andere hond of zelf een hond aanvalt. Als een jong kind met meerdere honden wil wandelen sta dit dan alleen toe wanneer de honden elkaar ook goed kennen en bevriend zijn.

Een kind moet tijdens het uitlaten adequaat op het gedrag van de hond kunnen reageren en tevens een goed verkeersinzicht hebben.

mts_wordx