Pitbulls en kinderen – waar moet je aan denken?

Pibulls worden al snel gezien als gevaarlijke honden. Maar is dit wel rechtvaardig? Denk je er zelf aan een pitbull aan te schaffen, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, vooral als je kleine kinderen hebt.

Waar moet je aan denken voor je een pitbull aanschaft?

  • Allereerst is het belangrijk om te weten welk soort Pitbull je wilt aanschaffen. Volgens WebMD is de Amerikaanse pitbull terriër technisch gezien de enige echte pitbull, hoewel bijvoorbeeld ook de American Staffordshire terrier en Staffordshire bull terrier vaak pitbulls worden genoemd. De verschillende rassen, hierboven genoemd, hebben natuurlijk ook allemaal verschillende karaktertrekken.
  • Honden die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, zullen statistisch gezien vaker ongewenst gedrag vertonen, zoals agressie. Slechts ongeveer 20 procent van de pitbulls is gesteriliseerd. Wil je dus graag een Pitbull, dan kan het een goed idee zijn om de hond te steriliseren of castreren.
  • Zorg dat je genoeg ruimte hebt voor de hond. Elke hond heeft ruimte nodig, en moet genoeg kunnen bewegen. Er zijn echter rassen die, als ze niet genoeg beweging krijgen, en hun energie niet kwijt kunnen, agressief of ongewenst gedrag kunnen vertonen. Denk je er dus aan een hond te kopen of adopteren, zorg dan dat je de hond genoeg beweging kunt geven.
  • Opvoeding is key! Heb je ervaring met het opvoeden van honden? Zo niet, dan is het misschien een goed idee om je in te schrijven bij een honden school. Ze kunnen je helpen om je hond al vanaf puppy af aan te trainen. Zorg ook dat je kinderen betrokken zijn in dit trainingsproces, zodat de hond vanaf het begin af aan al weet dat ook de kinderen de baas zijn.
  • Zorg dat je hond vanaf pup af aan al kan socialiseren met andere honden. Een pitbull werd, in veel plekken op de wereld, gefokt als vechthond. Dit zit dus instinctief in zijn genen. Het is daarom belangrijk om de hond van kleins af aan al sociaal gedrag aan te leren. Loop met je pup in het park, laat je hond spelen en snuffelen. Grotere honden zullen je pup aanleren wat respect en goed sociaal gedrag is. Ook hierbij kan een honden school helpen.
  • Zorg dat je hond een veilige plek heeft! Dit is niet alleen belangrijk voor een pitbull, maar voor elke hond. Kleine kinderen spelen vaak graag met de hond. Vaak snappen kinderen nog niet wanneer een hond aangeeft dat hij rust nodig heeft. Het is daarom belangrijk dat een hond een veilige plek heeft, bijvoorbeeld een bench of mand. Leer je kinderen dat, als de hond in de bench ligt, ze de hond met rust moeten laten.

Een pitbull kan een hele fijne hond zijn voor jouw familie, mits je de ruimte, tijd en energie hebt die deze hond nodig heeft. Denk daarom goed na voor je een hond aanschaft, en doe het nodige onderzoek.

mts_wordx